Pentru amatorii de pogăcele și nu numai , azi am pregătit:
POGĂCELE CU UNT
Pentru aluat, aveți nevoie de:
400 faina 00
150 g branza de vaca mai grasa
200 ml lapte
1 lingurita de sare
20 g drojdie proaspata (7 g drojdie uscata)
1 lingura rasa de zahar
Pentru impaturit:
300 g unt min 80% grasime, la temperatura camerei
Pentru decor:
1 ou
sare grunjoasa
chimen
Pentru aluat se amesteca laptele caldut cu zaharul si cu drojdia si se lasa 10 minute pe masa. Se adauga apoi branza, sarea si apoi treptat faina. Se framanta aluatul si apoi se lasa la dospit pana se dubleaza.
Dupa ce a dospit aluatul se intinde cu grija pe o suprafata infainata, astfel incat sa aiba o suprafata de circa 40×40 cm. Se unge cu o treime din untul tinut la temperatura camerei si se impatura.
Impaturirea se face pliand o treime peste partea din mijloc si cealalta treime peste. Apoi treimea de jos peste partea din mijloc si treimea de sus.Se lasa la odihnit 10 minute, acoperit cu un stergar de bucatarie.
Aceasta operatiune se repeta de inca 2 ori (in total 3 impaturiri). Dupa ultima impaturire se lasa iar 10 minute la odihna, pe masa.
Aluatul se intinde in grosime de circa 1 cm si cu ajutorul unei forme rotunde se decupeaza pogacelele.
Deasupra pensuleaza cu un ou batut si se presara cu sare grunjoasa si chimen.
Se coc 20 de minute la 170° C (cuptor preincalzit – treapta medie spre inalta la cele cu gaz).
Spor la gătit și multă armonie în bucătărie!